chg structure

Chlorhexidina: Reactii anafilactice


Actualizat: 27/09/2013

 

Clorhexidina, antisepticul utilizat in mod frecvent, poate provoca reactii de hipersensibilitate severe. Pe baza noilor rapoarte de caz primite, Institutul Federal German pentru Medicamente si Instrumente Medicale(BfArM) atrage atentia asupra acestui efect secundar ce poate pune viata in pericol.

Clorhexidina este un antiseptic utilizat pentru dezinfectarea pielii si a membranelor mucosae. De asemenea, este un ingredient activ sau excipient continut de multe produse medicale. Acestea includ, printre altele, apa sau gel de gura, antiseptice pentru piele sau membrane mucoase, dezinfectanti pentru maini, creme pentru rani, geluri lubrifiante utilizate in diverse proceduri medicale, solutii de irigare pentru catetere urinare, picaturi pentru ochi sau nas ori geluri pentru neutralizarea excesului de acid gastric. In afara de medicamente, clorhexidina se gaseste in plasturi pentru rani sau diverse produse cosmetice. Mai mult, clorhexidrina este utilizata pentru inpregnarea cateterelor in scopul prevenirii infectiilor transmise prin intermediul acestora.

                Chlorhexidina poate cauza reactii de hipersensibilitate, acestea variind de la reactii locale la reactii anafilactice severe. Institutul Federal German pentru Medicamente si Instrumente Medicale a primit un numar de 147 rapoarte de pe teritoriul intregii Republici Germane referitoare la reactiile anafilactice legate de utilizarea clorhexidinei. Majoritatea acestor cazuri sunt legate de utilizarea apei de gura cu continut de clorhexidina.

O serie de publicatii recente au raportat o legatura intre utilizarea gelurilor lubrifiante pentru cateterele urinare sau a cateterelor impregnate cu clorhexidina si debutul reactiilor anafilactice. Se crede ca, in aceste cazuri, pacientii au dezvoltat o sensibilitate prin utilizarea anterioara a altor produse ce contineau clorhexidina.

            Institutul Federal German pentru Medicamente si Instrumente Medicale a emis urmatoarele recomandari in cazul utilizarii clorhexidinei:

In cazul in care un pacient a suferit o reactie de hipersensibilitate la clorhexidina, acesta trebuie informat cu privire la riscurile reaparitiei unor reactii alergice sau anafilactice daca va utiliza din nou un produs ce contine clorhexidina. Pacientul trebuie informat de necesitatea evitarii oricaror medicamente sau produse ce contin clorhexidina.

Daca se suspecteaza ca pacientul va avea o reactie alergica la clorhexidina, se recomanda efectuarea testelor alergologice.

Personalul medical trebuie sa se asigure ca nu se vor utiliza medicamente sau alte produse ce contin clorhexidina pentru tratamentul persoanelor ce au o alergie sau sunt suspectate a dezvolta o reactie alergica la clorhexidina.

 

1Parkes et al. Anaphylaxis to the chlorhexidine component of Instillagel: a case series. Br J Anaesth. 2009 Jan; 102(1):65-8.
2Beatty et al. A complicated case of chlorhexidine-associated anaphylaxis. Anaesthesia. 2011 Jan; 66(1):60-1.
3Noelet al. A case report of anaphylaxis to chlorhexidine during urinary catheterisation. Ann R Coll Surg Engl. 2012 May; 94(4):e159-60.
4Faber et al. Allergy to chlorhexidine: beware of the central venous catheter. Acta Anaesthesiol Belg. 2012; 63(4):191-4.
5Guleri et al. Anaphylaxis to chlorhexidine-coated central venous catheters: a case series and review of the literature. Surg Infect (Larchmt). 2012 Jun; 13(3):171-4.
6Khoo et al. Chlorhexidine Impregnated Central Venous Catheter Inducing an Anaphylatic Shock in the Intensive Care Unit; Heart, Lung and Circulation; Volume 20, Issue 10, October 2011, Pages 669–670